luni, 4 aprilie 2011

Fast - Boot - Si - Shutdown - In - XP / 7

Inainte de a modifica indicat ar fi sa faceti un back-up la registri, pentru back-up dati click dreapta pe Computer sau My Computer din regedit si selectati Export, apoi ai dati un nume ales de voi si Save.

Cel mai misterios loc din inima sistemului de operare. Pentru cei mai mulţi dintre noi. Dar mai Există câte o portită prin care putem vedea ce se ascunde în spatele lor.
În cazul sistemelor de operare mai vechi (Windows 95/98/Me), registry se găsesc în două fişiere din directorul rădăcină C:Windows, si anume user.dat si system.dat . În cazul Windows Me mai există si classes.dat . Windows XP stochează registry în mai multe fisiere în C:WindowsSystem32Config .
Windows Registry sunt structuraţi în 5 mari categorii, care la rîndul lor sunt împărţite în chei si subchei.
Prima categorie este HKEY_CLASSES_ROOT
Aceasta contine setări legate de extensiile fişierelor si de asocierile acestora, de pictogramele asociate tipurilor de fişiere, de opţiunile afişate de meniul contextual în funcţie de tipul fişierului. Mai este utilizată pentru procesarea mai usoară a informatiei pe parcursul instalării si rulării programelor. Aici sunt stocate sub forma unui şir de cifre informatiile legate de programul respectiv (locatia directoarelor, tipul fisierelor, pictogramele etc). Acest şir de cifre este alocat de către Windows si este unic pentru fiecare program în parte. În momentul deschiderii unui program, acesta apelează la registry întocmai ca la o bază de date unde găseşte instrucţiunile de rulare.
A doua categorie, HKEY_LOCAL_MACHINE contine configuraţia curentă a calculatorului. Datele incluse aici se referă la aplicatii (versiunea, instructiuni pentru rulare), componente hardware (drivere), retea, sistemul de operare si sunt utilizate pentru determinarea configuraţiei calculatorului.
Cele mai importante sectiuni sunt: CONFIG, ENUM, SOFTWARE, SYSTEM .
CONFIG este locul unde sunt stocate informaţiile despre configuraţia calculatorului.
ENUM contine informaţii despre componentele hardware detectate si instalate la pornirea sistemului, inclusiv cele "plug and play".
SOFTWARE contine informaţii referitoare la aplicaţiile instalate si fişierele *.ini (de care programele au nevoie pentru a-si extrage o parte din instructiunile de rulare).
SYSTEM contine parametrii de încărcare a driverelor pentru periferice si condiţiile în care anumite servicii rulează în fundal.
Următoarea categorie HKEY_USERS contine setările în funcţie de profilurile de utilizatori configurate.
A patra categorie HKEY_CURRENT_USER include doar setările utilizatorului actual.
Ultima categorie HKEY_CURRENT_CONFIG contine înregistrările legate de configuraţia componentelor hardware si au importantă doar pentru sesiunea curentă a sistemului de operare. Acestea sunt introduse la pornirea sistemului de operare si rescrise la fiecare restartare. De aceea ele nu se vor regăsi în fişierele care compun registry, ci într-unul temporar.
Deoarece încă mai sunt destui care folosesc sisteme de operare non-NT, cred că ar fi binevenită o metodă de restaurare a sistemului de operare fără reinstalare, doar prim restaurarea registry.


Valorile Windows Registry
Fiecărei chei îi sunt atribuite o serie de valori. Acestea sunt afişate în partea dreaptă a ferestrei Registry Editor si sunt de mai multe tipuri:
String Value care contine diverse informaţii, cum ar fi versiunea programelor, calea directoarelor sau identifica rea componente lor hardware.
Binary Value în care valorile sunt introduse în mod binar: 1 pentru activarea intrării respective si 0 pentru anularea ei.
DWORD Value în care valorile au atât formă binară cât si hexadecimală.

Registry Editor
Este un utilitar extrem de puternic cu care se pot controla absolut orice setări, în oricare din categoriile de registry descrise in prima parte.
Este de preferat ca, înainte de orice modificare în registry, să se facă un back-up integral al acestora. Back-up-ul se realizează cu ajutorul functiei Export . În cazul în care ceva nu a mers cum trebuie, se poate face restaurarea integrală cu ajutorul functiei Import sau cu un click dublu pe fisierul salvat, care are extensia reg .
Pentru Windows 95/98 back-up-ul registry se face prin copierea fisierelor user.dat si system.dat , iar pentru Windows Millennium se mai copiază si classes.dat .
Pentru Windows 2000, back-up-ul registry de face cu ajutorul utilitarului Backup din Start/Programs/Accesories . Din tab-ul Backup se alege System State . Această operatiune va realiza o copie a mai multor fisiere importante ale sistemului de operare, printre care si registry. Restaurarea copiei salvate se realizează cu acelasi utilitar, urmând pasii în sens invers.
Back-up-ul se poate realiza si din DOS (Disk Operating System) pentru sisteme non-NT (adică Windows 95/98 si Me). Pentru realizarea back-up-ului, la start se apasă tasta F8 si din meniul care apare se alege MS-DOS Mode . Copierea celor două fisiere se face astfel:

a:>c:
c:>cd windows
c:windows> attrib user.dat -r -a -s -h
c:windows> attrib system.dat -r -a -s -h
c:windows> md copiereg
c:windows> copy user.dat copiereg
c:windows> copy system.dat copiereg

Rezultatul acestor comenzi îl constituie crearea unui director (copiereg) în C:Windows si copierea în el a fisierelor user.dat si system.dat . A doua si a treia linie elimină atributele Read Only , Archive , System si Hidden pe care cele două fisiere le detin în mod implicit.
Restaurarea se face cu ajutorul următoarelor comenzi:

c:>cd windows
c:windows> attrib user.dat -r -a -s -h
c:windows> attrib system.dat -r -a -s -h
c:windows> del user.dat
c:windows> del system.dat
c:windows> cdwindowscopiereg
c:windowscopiereg> copy user.dat c:windows
c:windowscopiereg> copy system.dat c:windows

Aceste comenzi realizează stergerea fişierelor care compun registry actuali (adică cei care trebuie înlocuiti) si copierea în locul lor a fişierelor salvate anterior.
După acest ultim pas se reporneste sistemul. Şi astfel se evită o reinstalare de Windows.

Bănuiesc că asteptati si ceva setări de tweaking care se pot face din registry.
Eliminarea atentionării Low Space (enervantă de-a dreptu')
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
Aici, în fereastra din dreapta, click dreapta -> New DWORD Value, se creează o intrare cu denumirea NoLowDiskSpaceChecks care va avea valoarea 1 .

Curătarea intrărilor nedorite din MSCONFIG
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftSharedToolsMsConfigstartupreg
Aici se sterg subcheile nedorite, care nu numai că nu se vor mai lansa la start, dar vor dispare si din Tab-ul Startup al msconfig.

Dezactivarea actualizării câmpurilor referitoare la data ultimei accesări
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlFileSystem
În fereastra din dreapta veti găsi intrarea DisableNTFSLastAccesUpdate , căreia îi atribuiti valoarea 1 .

Te ajută să-ţi măreşti viteza PC-ului.

1. Grabiti terminarea unei aplicatii care refuza sa raspunda comenzilor dvs. (not responding application). Cum? Deschideti Registry Editor
(Start->Run->regedit-> OK) si urmati calea [ HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop ]. Intre intrarile din panoul din partea dreapta cautati HungAppTimeout si modificati-i valoarea in 1000 (valoarea minima recomandata).

2. Mariti viteza de afisare a unui meniu. Urmati aceeasi cale ca la punctul 1 si modificati valoarea intrarii " MenuShowDelay " in 20 (valoarea minima recomandata).

3. Activati inchiderea automată a alocaţiilor care ruleaza înainte de Shutdown, si tot odată măreşte timpul de inchidere a Windowsului, pt a putea obţine un Shutdown rapid urmati pasii.[ HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop ] si cautati intrarea din partea dreapta cu numele:( AutoEndTasks si modificati-i valoarea din 0 in 1 (0= disable; 1=enable).
Atenţie: acest truk este diponibil pt modificare doar in WINDOWS XP.
Pentru a putea obtine acest truk si in WINDOWS 7 urmati pasii:
În panoul din partea dreapta creaţi intrarea: dati click dreapta. New -> String Value dupa care modificati-i numele in " AutoEndTasks ", apoi click dreapta pe el si modificati-i valoarea in 1 (valoarea minima recomandata).

Un alt mic truc pentru shutdown-ul mai rapid al XP/7:

1. HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control -
dati click pe folderul "Control"; in drepata veţi găsi o cheie, " WaitToKillServiceTimeout ".
Dati dublu-click pe cheie si modificati-i valoarea implicită la una inferioară (de exemplu in loc de 2000 sau 20000 sa fie 1000).
Atenţie: la fel cum am spus si mai sus la punctul 3. acest truk este diponibil pt modificare doar in WINDOWS XP.
Pentru a putea obtine acest truk si in WINDOWS 7 urmati pasii:
In panoul din partea dreapta creati intrarea: dati click dreapta. New -> String Value dupa care modificati-i numele in " WaitToKillAppTimeout ", apoi click dreapta pe el si modificati-i valoarea in 1000 (valoarea minima recomandata).

2.HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurentControlSet/Control/SesionManager/MemoryManagement/PrefetchParametres/ <-> Cauta intrarea din partea dreapta cu numele: ( EnablePrefetcher ) si modificai valoarea din 3 in 5 (micsoreaza timpul de incarcare al Windowsu.lui) XP / 7

3. HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurentControlSet/Control/ContentIndex/cauta intrarea in partea dreapta cu numele StartupDelay si skimbai valoarea din (decimal) 480000 in 40000( Valabila doar in Windows XP )

Asadar, daca doriti sa modificati informatiile despre Registered Owner and Organization Name, urmati pasii descrisi in acest tutorial:
* deschideti Run (Start Menu) si tastati regedit, apoi dati Enter. Dupa deschiderea editorului de registri (Registry Editor), urmati calea HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion
* in panoul din partea dreapta modificati valoarile (denumirile) intrarilor RegisteredOwner si RegisteredOrganization in cele dorite de dvs, apoi inchideti Registry Editor.

Nota: Teatat pe Wuindows - XP / 7

                                                 -> Reporniti Sistemul <-


                                BONUS WINDOWS 7 !

Nu uitaţi, dacă aveţi sugestii sau reclamaţii scrieţi pe rubrica de comentarii.
...............................................................................

0 Comentarii:

StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter

:) :( ;) :D ;;) :-/ :-> ;)) :)) =)) :-J :p :X :-* :(( =(( :-o :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =d>

Trimiteți un comentariu

Nu mai sta pe gânduri !
Powered by @.niyku - PC

Spune-ţi părerea !